Zapiekanka z kaszą gryczaną, pieczarkami i białym serem
Smaczny sposób na zdrową kuchnię jarską i bezglutenową. Bez mięsa się da przyrządzić pyszne, sycące danie. Przygotowanie jest niezbyt skomplikowane. Najlepiej serwować z jakimś zdrowym warzywem, może być grillowana cukinia lub brokuły przyrządzone na parze. Smacznie, zdrowo i niedrogo.
Do dzieła!
LISTA SKŁADNIKÓW (3-4 PORCJE):
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę - podsmażamy na patelni. Pieczarki po oczyszczeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy: oregano i majeranek.
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
Otrzymany gęsty sos pomidorowo-pieczrkowy oraz kaszę studimy, następnie dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Twaróg (ja najczęściej używam Sudeckiego) kroimy w kostkę.
Formę smarujemy masłem, wykładamy połowę kaszy, układamy kostki twarogu i resztę kaszy. Na wierzch można ułożyć plastry pomidora lub pieczarek. Zapiekamy w piekarniku przez około 35-40 minut z temperaturą ustawioną na 160°C. 10 minut przed końcem zapiekania powierzchnię posypujemy startym serem (mozzarella, parmezan, gouda).
Smacznego!
Do dzieła!
LISTA SKŁADNIKÓW (3-4 PORCJE):
- 200g kaszy gryczanej niepalonej (jest delikatniejsza w smaku),
- 300g pieczarek,
- 200g twarogu półtłustego,
- 1 opakowanie passaty pomidorowej (można użyć pomidorów w puszcze lub świeżych),
- 2 jajka,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mozzarella tarta do zapiekania
- odrobina oleju rzepakowego do podsmażenia
- odrobina masła do wysmarowania formy do zapiekania
- sól, pieprz, majeranek, oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę - podsmażamy na patelni. Pieczarki po oczyszczeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy: oregano i majeranek.
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
Otrzymany gęsty sos pomidorowo-pieczrkowy oraz kaszę studimy, następnie dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Twaróg (ja najczęściej używam Sudeckiego) kroimy w kostkę.
Formę smarujemy masłem, wykładamy połowę kaszy, układamy kostki twarogu i resztę kaszy. Na wierzch można ułożyć plastry pomidora lub pieczarek. Zapiekamy w piekarniku przez około 35-40 minut z temperaturą ustawioną na 160°C. 10 minut przed końcem zapiekania powierzchnię posypujemy startym serem (mozzarella, parmezan, gouda).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz