Zapiekanka z kaszą gryczaną, pieczarkami i białym serem

Smaczny sposób na zdrową kuchnię jarską i bezglutenową. Bez mięsa się da przyrządzić pyszne, sycące danie. Przygotowanie jest niezbyt skomplikowane. Najlepiej serwować z jakimś zdrowym warzywem, może być grillowana cukinia lub brokuły przyrządzone na parze. Smacznie, zdrowo i niedrogo.
Do dzieła!



LISTA SKŁADNIKÓW (3-4 PORCJE):
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej (jest delikatniejsza w smaku),
  • 300g pieczarek,
  • 200g twarogu półtłustego,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej (można użyć pomidorów w puszcze lub świeżych),
  • 2 jajka,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mozzarella tarta do zapiekania
  • odrobina oleju rzepakowego do podsmażenia
  • odrobina masła do wysmarowania formy do zapiekania
  • sól, pieprz, majeranek, oregano



SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę - podsmażamy na patelni. Pieczarki po oczyszczeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy: oregano i majeranek.
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
Otrzymany gęsty sos pomidorowo-pieczrkowy oraz kaszę studimy, następnie dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Twaróg (ja najczęściej używam Sudeckiego) kroimy w kostkę.
Formę smarujemy masłem, wykładamy połowę kaszy, układamy kostki twarogu i resztę kaszy. Na wierzch można ułożyć plastry pomidora lub pieczarek. Zapiekamy w piekarniku przez około 35-40 minut z temperaturą ustawioną na 160°C. 10 minut przed końcem zapiekania powierzchnię posypujemy startym serem (mozzarella, parmezan, gouda).




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 One Little Spoon │ Blog kulinarny , Blogger