Domowy hummus z czarnuszką i suszonymi pomidorami

Dlaczego nie hummus?

Pyszna alternatywa dla past kanapkowych. Aromatyczna odmiana codziennych kanapek. Dla mnie tak smakuje najlepiej - fantastycznie komponuje się z pieczywem oraz świeżymi warzywami.


Do wyczarowania pysznego hummusu potrzebujemy:
  • 250 g ciecierzycy z puszki wraz z zalewą
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie 2)
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek / oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 4 suszone pomidory
Ciecierzycę wraz z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z połówki cytryny oraz pastą tahini blendujemy na gładką masę, na końcu dodajemy przyprawy, olej oraz pokrojone suszone pomidory.



Hummus można dowolnie modyfikować - proponuję spróbować również wersji z awokado, natką pietruszki czy ostrą papryką.

Ze wszystkich składników obco dla mnie zabrzmiała pasta tahini.

Tahini (arab. طحينة tahina, chin. 芝麻醤zhimaijang, jap.ねりごま nerigoma) nazywana również masłem sezamowym jest to pasta przygotowywana na bazie prażonych nasion sezamu. Proces prażenia intensyfikuje aromat sezamu. Używana do przygotowywania wielu bliskowschodnich potraw.
Pastę tahini można kupić gotową w marketach, ale z własnego doświadczenia wiem, że troszkę trzeba się jej naszukać ;)
Bez trudu jednak przygotujecie pastę sami, potrzebne są do tego 200g sezamu oraz 1 łyżka oleju (opcjonalnie).
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor, po ostudzeniu przekładamy do blendera i miksujemy w sposób pulsacyjny do uzyskania gładkiej masy Można dodać łyżkę oleju aby ułatwić rozdrabnianie nasion. Domową pastę tahini najlepiej przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 One Little Spoon │ Blog kulinarny , Blogger