Najlesza pizza domowa - szybki przepis
Moja przygoda z domową pizzą zaczęła się, kiedy poczyniłam nieplanowany zakup kompletu dwóch blaszek do pizzy w jednym z marketów. Wróciłam do domu z postanowieniem upieczenia pizzy na kolację - i jak często się zdarza rozpoczęłam przeczesywanie internetu w poszukiwaniu najlepszego, tego jedynego przepisu na pizzę. I po tylu latach mogę powiedzieć, że właśnie taki udało mi się znaleźć, żałuję że nie pamiętam źródła. Przepis poddałam lekkim modyfikacjom :)
Lista składników
CIASTO
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
SOS
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
SKŁADNIKI NA WIERZCH
praktycznie dowolne, moje ulubione wersje:
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Przygotowanie sosu jest bardzo proste - mieszamy z sobą koncentrat pomidorowy oraz ketchup, dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem składników na wierzch, aby po wyrobieniu ciasta wygodnie je układać i komponować.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do dużej misski odmierzamy 3 szklanki mąki, dodajemy 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Do oddzielnego naczynia odmierzamy szklankę wody, dodajemy szczyptę cukru oraz wkruszamy 1/2 kostki drożdży (woda użyta do przepisu najlepiej aby była letnia). Mieszamy, a następnie całość wlewamy do pozostałych składników.
*(Dokładnie w tym czasie warto włączyć piekarnik).
Mieszamy ręką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez dokładnie10 minut.
Po tym czasie dzielimy na wybraną ilość części - w moim przypadku są to dwie (wykorzystuję 2 formy do pizzy o średnicy 35 cm widoczne na zdjęciu powyżej). Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, można wykorzystać specjalny kamień do wypieku pizzy, a jeśli nie posiadamy powyższych może to być równie dobrze zwykła blaszka na ciasto - pizza będzie miała wtedy kształt prostokątny.
Ciasto smarujemy sosem i kładziemy przygotowanie wcześniej składniki. Ciasto w międzyczasie lekko wyrasta, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240°C, pieczemy ok 10-12 minut. Najczęściej do zrumienienia brzegów pizzy. Po upieczeniu pizzę najlepiej przełożyć na specjaną kratkę, dzięki czemu odparuje nadmiar wody ze spodu pizzy i stanie się ona bardziej chrupiąca :)
Smacznego!
Lista składników
CIASTO
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
SOS
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
SKŁADNIKI NA WIERZCH
praktycznie dowolne, moje ulubione wersje:
- ser mozarella, filet z piersi kurczaka, suszone pomidory, czarne oliwki, na wierzch mozarella tarta, a po upieczeniu dodaję na wierz rukolę,
- ser mozarella, boczek w plastrach (wcześniej wysmażony na patelni celem usunięcia tłuszczu), pieczarki, ogórki kiszone pokrojone w słupki, ser mozarella do posypania, cebula czerwona pokrojona w krążki
- ser mozzarella, szynka, czarne oliwki, kukurydza, czerwona papryka
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Przygotowanie sosu jest bardzo proste - mieszamy z sobą koncentrat pomidorowy oraz ketchup, dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem składników na wierzch, aby po wyrobieniu ciasta wygodnie je układać i komponować.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do dużej misski odmierzamy 3 szklanki mąki, dodajemy 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Do oddzielnego naczynia odmierzamy szklankę wody, dodajemy szczyptę cukru oraz wkruszamy 1/2 kostki drożdży (woda użyta do przepisu najlepiej aby była letnia). Mieszamy, a następnie całość wlewamy do pozostałych składników.
*(Dokładnie w tym czasie warto włączyć piekarnik).
Mieszamy ręką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez dokładnie10 minut.
Po tym czasie dzielimy na wybraną ilość części - w moim przypadku są to dwie (wykorzystuję 2 formy do pizzy o średnicy 35 cm widoczne na zdjęciu powyżej). Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, można wykorzystać specjalny kamień do wypieku pizzy, a jeśli nie posiadamy powyższych może to być równie dobrze zwykła blaszka na ciasto - pizza będzie miała wtedy kształt prostokątny.
Ciasto smarujemy sosem i kładziemy przygotowanie wcześniej składniki. Ciasto w międzyczasie lekko wyrasta, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240°C, pieczemy ok 10-12 minut. Najczęściej do zrumienienia brzegów pizzy. Po upieczeniu pizzę najlepiej przełożyć na specjaną kratkę, dzięki czemu odparuje nadmiar wody ze spodu pizzy i stanie się ona bardziej chrupiąca :)
Smacznego!
Ojej wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOjej wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Pizza wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPapierowe kartony do pizzy zamawiam w hurtowni opakowań gastronomicznych https://tedmark.pl/ :)
Polecam zapoznać się z ofertą :)
Szybka i bezproblemowa dostawa.