Najpyszniejszy krem z dyni nie tylko na Halloween
0
brązowy cukier
,
chili
,
cynamon
,
dynia
,
gałka muszkatołowa
,
imbir
,
kolendra
,
kumin rzymski
,
wegańskie
,
wegetariańskie
,
zupy

W zeszłym sezonie "dyniowym" pokusiłam się o ugotowanie kremu z dyni. Niestety okazał się na tyle mdły, że kiepsko było go skonsumować. Pomyślałam wtedy, że całą robotę w przypadku tego kremu robią odpowiednio dobrane aromatyczne przyprawy (cynamon, kumin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa, chili oraz imbir).
Udało mi znaleźć odpowiedni przepis!
POTRZEBUJEMY:
Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Warto wykorzystać gotowe, łuskane pestki.Smacznego!Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie, wydrukowałam i przyrządzałam ten krem kilkakrotnie. Robiąc wpis na bloga niestety nie udało mi się znaleźć źródła, chociaż zawsze staram się go podawać.
Udało mi znaleźć odpowiedni przepis!
POTRZEBUJEMY:
- 600g miąższu z dyni, może być dynia Hokkaido
- 150g ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 łyżka oliwy
- 450 ml bulionu warzywnego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki pestek dyni
Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Warto wykorzystać gotowe, łuskane pestki.Smacznego!Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie, wydrukowałam i przyrządzałam ten krem kilkakrotnie. Robiąc wpis na bloga niestety nie udało mi się znaleźć źródła, chociaż zawsze staram się go podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz