Schab po bałkańsku
1
cebula
,
czosnek
,
jednogarnkowe
,
majeranek
,
musztarda
,
obiad
,
ogórek kiszony
,
papryka
,
papryka ostra
,
papryka słodka
,
pieczarki
,
pieprz
,
pomidory
,
schab
,
sól morska

Świetnymi dodatkami będą kasza, ryż jaśminowy lub brązowy. Potrawę można zaserwować również z pieczywem.
Składniki:
- 0,5 - 0,65 kg schabu bez kości,
- 2-3 czerwone papryki średniej wielkości,
- 250g pieczarek,
- 3 ogórki kiszone średniej wielkości,
- 3 cebule,
- 2 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory malinowe,
- pół szklanki bulionu lub rosołu,
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka mielona,
- majeranek,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- mąka do obtoczenia mięsa
Składniki marynaty do mięsa:
- 1/2 łyżki musztardy (najlepsza sarepska Kamis),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczk1 pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od odpowiedniego pokrojenia schabu - kroimy go jak na kotlety a następnie na paseczki w poprzek. Dzięki temu przygotowywane mięso mimo krótkiego czasu obróbki termicznej będzie miękkie i kruche.
W następnym etapie przyrządzamy marynatę do mięsa - olej mieszamy z musztardą i przyprawami, dokładnie obtaczamy schabowe paseczki i odstawiamy na godzinę do lodówki (można również marynatę i mięso przygotować poprzedniego dnia i pozostawić w lodówce na całą noc).
W międzyczasie kroimy warzywa - cebulę w piórka, czosnek siekamy, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych w większą kostkę, natomiast pieczarki w plastry.
Zamarynowany schab wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Przenosimy do rondla, w którym wcześniej podgrzaliśmy bulion. Dodajemy pomidory z puszki lub 3 większe pokrojone pomidory bez skórki.
Następnie smażymy cebulkę na maśle, pod koniec dodajemy czosnek. Przekładamy do rondla. Podsmażamy osobno pieczarki i paprykę, dodajemy do reszty gotujących się składników.
Gotujemy do miękkości mięsa. Ok 15 minut.
Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i dusimy jeszcze ok 10 minut.
Podajemy na gorąco z kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem.
Smacznego!
Poniżej przepis w formacie pdf do pobrania i wydrukowania.
z pewnością wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń