Gnochci alla sorrentina - wersja z warzywami
0
bakłażan
,
gnocchi
,
kolacja
,
mozzarella
,
obiad
,
papryka
,
parmezan
,
passata pomidorowa
,
przepis
,
wegetariańskie
,
zapiekanka
Gnocchi alla sorrentina to klasyczne danie serwowane w Sorrento, można je zamówić w praktycznie każdej włoskiej restauracji. Danie proste, przepełnione aromatem pomidorów oraz włoskich ziół, chętnie również przyrządzane we włoskich domach.
Postanowiłam wypróbować wersję z warzywami, a konkretnie z bakłażanem i papryką.
Danie okazało się niezwykle łatwe i szybkie w przyrządzeniu, jak przystało na "zapracowaną panią domu" poszłam na pewne kompromisy - użyłam gotowych klusek gnocchi oraz gotowej passaty pomidorowej.
Niewykluczone, że następnym razem pokuszę się o samodzielne przygotowanie tych składników ;)
SKŁADNIKI NA SOS:
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz czosnku w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy je na patelni z łyżką oleju, dodajemy passatę pomidorową oraz doprawiamy ziołami oraz przyprawami, poprowadzamy do zagotowania się sosu. Aby sos był idealnie gładki najlepiej go zblendować.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
Gnocchi gotujemy wg przepisu w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy bakłażana w plasterki, odkładamy na talerz i posypujemy solą.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Krążki bakłażana, odsączany na ręczniku papierowym i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie kilka minut do lekkiego zrumienienia, przyprawiamy oregano. Do podsmażonych warzyw wrzucamy ugotowane i odcedzone kluseczki gnocchi, przyprawiamy solą morską oraz pieprzem. Podsmażamy razem ok. 2 minuty.
Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z połową tartego sera.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Składniki umieszczamy w formie do zapiekania w następującej kolejności:
▷ na dnie formy do zapiekania rozsmarowujemy 3 łyżki przygotowanego sosu,
▷ wykładamy połowę warzyw z kluseczkami,
▷ połowa sosu pomidorowego,
▷ polowa mozzarelli,
▷ reszta warzyw,
▷ reszta sosu,
▷ reszta mozzarelli
Zapiekamy w piekarniku ok 25 minut, po przestudzeniu posypujemy świeżymi ziołami.
(Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Kwestia Smaku).
Postanowiłam wypróbować wersję z warzywami, a konkretnie z bakłażanem i papryką.
Danie okazało się niezwykle łatwe i szybkie w przyrządzeniu, jak przystało na "zapracowaną panią domu" poszłam na pewne kompromisy - użyłam gotowych klusek gnocchi oraz gotowej passaty pomidorowej.
Niewykluczone, że następnym razem pokuszę się o samodzielne przygotowanie tych składników ;)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 opakowanie 250ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- świeża bazylia i oregano
- sól morska
- cukier
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 500g ugotowanych gnocchi (własnoręcznie przygotowanych lub kupionych)
- kulka mozzarelli 125g
- 100g tartej mozzarelli (najlepiej 50g mozzarelli+50g tartego parmezanu)
- oregano, sól morska, pieprz
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz czosnku w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy je na patelni z łyżką oleju, dodajemy passatę pomidorową oraz doprawiamy ziołami oraz przyprawami, poprowadzamy do zagotowania się sosu. Aby sos był idealnie gładki najlepiej go zblendować.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
Gnocchi gotujemy wg przepisu w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy bakłażana w plasterki, odkładamy na talerz i posypujemy solą.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Krążki bakłażana, odsączany na ręczniku papierowym i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie kilka minut do lekkiego zrumienienia, przyprawiamy oregano. Do podsmażonych warzyw wrzucamy ugotowane i odcedzone kluseczki gnocchi, przyprawiamy solą morską oraz pieprzem. Podsmażamy razem ok. 2 minuty.
Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z połową tartego sera.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Składniki umieszczamy w formie do zapiekania w następującej kolejności:
▷ na dnie formy do zapiekania rozsmarowujemy 3 łyżki przygotowanego sosu,
▷ wykładamy połowę warzyw z kluseczkami,
▷ połowa sosu pomidorowego,
▷ polowa mozzarelli,
▷ reszta warzyw,
▷ reszta sosu,
▷ reszta mozzarelli
Zapiekamy w piekarniku ok 25 minut, po przestudzeniu posypujemy świeżymi ziołami.
(Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Kwestia Smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz