Gnochci alla sorrentina - wersja z warzywami

Gnocchi alla sorrentina to klasyczne danie serwowane w Sorrento, można je zamówić w praktycznie każdej włoskiej restauracji. Danie proste, przepełnione aromatem pomidorów oraz włoskich ziół, chętnie również przyrządzane we włoskich domach.

Postanowiłam wypróbować wersję z warzywami, a konkretnie z bakłażanem i papryką.


OneLittleSpoon blog
Danie okazało się niezwykle łatwe i szybkie w przyrządzeniu, jak  przystało na "zapracowaną panią domu" poszłam na pewne kompromisy - użyłam gotowych klusek gnocchi oraz gotowej passaty pomidorowej.
Niewykluczone, że następnym razem pokuszę się o samodzielne przygotowanie tych składników ;)

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 opakowanie 250ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia i oregano
  • sól morska
  • cukier
  • pieprz 
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 500g ugotowanych gnocchi (własnoręcznie przygotowanych lub kupionych)
  • kulka mozzarelli 125g
  • 100g tartej mozzarelli (najlepiej 50g mozzarelli+50g tartego parmezanu)
  • oregano, sól morska, pieprz
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz czosnku w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy je na patelni z łyżką oleju, dodajemy passatę pomidorową oraz doprawiamy ziołami oraz przyprawami, poprowadzamy do zagotowania się sosu. Aby sos był idealnie gładki najlepiej go zblendować.

PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
Gnocchi gotujemy wg przepisu w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy bakłażana w plasterki, odkładamy na talerz i posypujemy solą.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Krążki bakłażana, odsączany na ręczniku papierowym i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie kilka minut do lekkiego zrumienienia, przyprawiamy oregano. Do podsmażonych warzyw wrzucamy ugotowane i odcedzone kluseczki gnocchi, przyprawiamy solą morską oraz pieprzem. Podsmażamy razem ok. 2 minuty.



Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z połową tartego sera.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

Składniki umieszczamy w formie do zapiekania w następującej kolejności:
▷ na dnie formy do zapiekania rozsmarowujemy 3 łyżki przygotowanego sosu,
▷ wykładamy połowę warzyw z kluseczkami,
▷ połowa sosu pomidorowego,
▷ polowa mozzarelli,
▷ reszta warzyw,
▷ reszta sosu,
▷ reszta mozzarelli

Zapiekamy w piekarniku ok 25 minut, po przestudzeniu posypujemy świeżymi ziołami.



(Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Kwestia Smaku).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 One Little Spoon │ Blog kulinarny , Blogger