Indyk w sosie curry na ryżu jaśminowym
Szybkie, łatwe i smaczne danie.
Składniki (na 4 porcje):
800g mięsa z indyka (filet)
200g ryżu jaśminowego
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
50 g rodzynek
2 łyżki przyprawy curry
0,5 łyżeczki kurkumy
250 g śmietany 12%
olej do podsmażenia mięsa
sól morska,
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso z indyka kroimy w sporą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki przyprawy curry, doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanemu mięsu pozwalamy odpocząć w lodówce około godzinki.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki - cebule kroimy w piórka, obrane ząbki czosnku zgniatamy nożem lub w wyciskarce.Rodzynki zalewamy w miseczce niewielką ilością gorącej wody.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy indyka do zrumienienia, do uzyskania pięknego złotego koloru, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie do potrawy dodajemy około pół szklanki wody, rodzynki i śmietanę, pamiętając o wcześniejszym jej zahartowaniu :) Całość dusimy do zredukowania sosu i uzyskania pożądanej konsystencji.
W tym samym czasie gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie. Ryż jaśminowy możemy zastąpić ryżem brązowym.
Ryż wykładamy na talerze, polewamy sosem.
Smacznego!
Składniki (na 4 porcje):
800g mięsa z indyka (filet)
200g ryżu jaśminowego
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
50 g rodzynek
2 łyżki przyprawy curry
0,5 łyżeczki kurkumy
250 g śmietany 12%
olej do podsmażenia mięsa
sól morska,
pieprz do smaku
Mięso z indyka kroimy w sporą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki przyprawy curry, doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanemu mięsu pozwalamy odpocząć w lodówce około godzinki.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki - cebule kroimy w piórka, obrane ząbki czosnku zgniatamy nożem lub w wyciskarce.Rodzynki zalewamy w miseczce niewielką ilością gorącej wody.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy indyka do zrumienienia, do uzyskania pięknego złotego koloru, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie do potrawy dodajemy około pół szklanki wody, rodzynki i śmietanę, pamiętając o wcześniejszym jej zahartowaniu :) Całość dusimy do zredukowania sosu i uzyskania pożądanej konsystencji.
W tym samym czasie gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie. Ryż jaśminowy możemy zastąpić ryżem brązowym.
Ryż wykładamy na talerze, polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz