Cukinia w aromatycznych pomidorach
1
bazylia
,
cebula
,
cukinia
,
oregano
,
passata pomidorowa
,
pieprz
,
pomidory
,
sól morska
,
wegańskie
,
wegetariańskie
To proste i pyszne danie przyrządzam najczęściej jako warzywny dodatek do obiadu. Jednak sprawdzi się również jako danie wegańskie - w połączeniu z kaszą kuskus lub białą kaszą gryczaną.
Wymyśliłam je wiele lat temu, kiedy to obdarowani zostaliśmy ogromną ilością cukinii prosto z działki i zastanawiałam się co z tego pysznego warzywa można jeszcze zrobić ;)
SKŁADNIKI:
- 2-3 cukinie,
- 2-3 pomidory/ passata pomidorowa/ przecier pomidorowy 2-4 łyżeczki,
- 1 mała cebulka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- świeże lub suszone oregano,
- świeża lub suszona bazylia,
- sól morska,
- szczypta pieprzu
SPOSÓB WYKONANIA:
Zaczynamy od umycia i obrania ze skórki cukinii, w razie potrzeby usuwamy również gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą i pomidorami. Na patelni ceramicznej z niewielkim dodatkiem oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Dodajemy przyprawy - oregano, bazylia oraz sól morską.
Po ok. 5 minutach dodajemy pomidory (lub passatę, przecier pomidorowy). Dusimy jeszcze kilka minut do odparowania wody i utworzenia aromatycznego połączenia cukinii z pomidorami. Trzeba zachować umiar, aby cukinia się nie rozgotowała.
Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu wedle upodobań.
Danie można podawać na ciepło lub zimno, mnie osobiście lepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Poniżej przepis w formacie pdf do pobrania i wydrukowania.
Mam ten sam problem z nadmiarem cukini ale z własnego ogródka :-)Z przepisu na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuń