Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to ciekawa odmiana w przygotowaniu tego mięsa. Świetna alternatywa na niedzielny obiad lub danie na imprezkę - łatwe do przygotowania wcześniej.

Świetnymi dodatkami będą kasza, ryż jaśminowy lub brązowy. Potrawę można zaserwować również z pieczywem.



Składniki:

  • 0,5 - 0,65 kg schabu bez kości,
  • 2-3 czerwone papryki średniej wielkości,
  • 250g pieczarek,
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory malinowe,
  • pół szklanki bulionu lub rosołu,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka mielona,
  • majeranek,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • mąka do obtoczenia mięsa


Składniki marynaty do mięsa:
  • 1/2 łyżki musztardy (najlepsza sarepska Kamis),
  • 1/2 łyżeczki soli,  
  • 1/2 łyżeczk1 pieprzu,  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,  
  • 2 łyżki oleju.


    One Little Spoon blog kulinarny



    Sposób przygotowania:

    Zaczynamy od odpowiedniego pokrojenia schabu - kroimy go jak na kotlety a następnie na paseczki w poprzek. Dzięki temu przygotowywane mięso mimo krótkiego czasu obróbki termicznej będzie miękkie i kruche. 

    W następnym etapie przyrządzamy marynatę do mięsa - olej mieszamy z  musztardą i przyprawami, dokładnie obtaczamy schabowe paseczki i odstawiamy na godzinę do lodówki (można również marynatę i mięso przygotować poprzedniego dnia i pozostawić w lodówce na całą noc).

    W międzyczasie kroimy warzywa - cebulę w piórka, czosnek siekamy, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych w większą kostkę, natomiast pieczarki w plastry.

    Zamarynowany schab wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Przenosimy do rondla, w którym wcześniej podgrzaliśmy bulion. Dodajemy pomidory z puszki lub 3 większe pokrojone pomidory bez skórki.

    Następnie smażymy cebulkę na maśle, pod koniec dodajemy czosnek. Przekładamy do rondla. Podsmażamy osobno pieczarki i paprykę, dodajemy do reszty gotujących się składników.

    Gotujemy do miękkości mięsa. Ok 15 minut.

    Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i dusimy jeszcze ok 10 minut.

    Podajemy na gorąco z kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem.

    Smacznego!

    Poniżej przepis w formacie pdf do pobrania i wydrukowania.


    https://docs.google.com/document/d/1fpGmqVdtEzpob-VGXonggajecVN_VELSZwINuw5HLxo/edit?usp=sharing







     

    1 komentarz:

    Copyright © 2014 One Little Spoon │ Blog kulinarny , Blogger